CoutureSTYLE: Durica Katarina

2017. július 24. - Kász Attila

A blog egyik legsikeresebb interjúsorozatában egy nem mindennapi életutat bejárt író - újságíróról olvashattok, íme Durica Katarina!

Nem vitás, hogy a divat világán is túl van élet, sőt, igazán csak ott van. Durica Katarina az ELLE, a WMN, külsős újságírója , de mellette kétkötetes regényíró, nem mellesleg hamarosan egy úgy regénnyel jelentkezik. Kati írásaiban leginkább a nők és társadalomban betöltött szerepük kerül fókuszba a világ különböző pontjain, de írásai fontos kordokumentumok is. Legutóbbi regényében, a Szlovákul szeretniben az identitáskeresés és az érzelmi kötődés kapta a főszerepet több apró kis csavarral. A regény története Tanzániában indul, egy szlovákiai magyar műtárgykereskedőről szól, aki beleszeret egy fekete férfiba. Hogy miért épp szlovákul? Mert a főszereplő is kisebségből jött, mint a szerző. Kati Pozsonyban születtem, és Csallóközben nőtt fel, majd kisebb-nagyobb kitérők után költözött Budapestre. Évekig Egyiptomban, Jordániában, Tunéziában és Törökországban dolgozott. Tapasztalataiból és az arab országokban megélt történeteiből született első regénye a Szökés Egyiptomba, amely kötet szlovák fordítása hónapokig a sikerlisták élén járt. 

img_0581jo.jpg

Felső: Mango
Nadrág: Maison Marquise
Táska: Alma Abonyi
Kiegészítők: Six, I am

 

Mit gondolsz a magyar (leginkább a férfiak) öltözködési szokásairól?

Attól függ kiéről. A kreatív iparban mozgok, és engem szinte csak jól öltözött, kiváló megjelenésű férfi vesz körül. Főleg olyanok, akik bátran kísérleteznek, a ruhájukat mindig a megfelelő alkalomhoz válasszák, tárgyalni öltönyben és zárt cipőben mennek, a Balaton parton pedig vicces papucsokat viselnek. Tisztában vagyok vele, hogy a munkám miatt egy burokban mozgok, és ebben a burokban a rózsaszín vagy narancssárga ing teljesen hétköznapi. Vidéken pedig teljesen más a divat. Somorjáról, egy felvidéki kisvárosból származom és gyakran járok kisebb falvakba író-olvasó találkozókra, ahol visszafogottabban, klasszikusabban öltözködnek, de sokan ugyan olyan jól. Persze a zokni - szandál  sok helyen teljesen alapdarab, a háromnegyedes horgásznadrág nagy zsebekkel a nyári viselet és a kivagyiság legnagyobb emblémája a logós póló. Sok helyen minél nagyobb az Adidas meg a Tommy Hilfiger jel, annál jobb. Persze egy szubkultúra kérdése, ami a "városban" menő, az sok helyen falun egyáltalán nem az, a vékony, szálkás férfiakat falun girnyónak nevezik, ha nincs nagy izom a tetkó alatt, rajta a feszülő nagy logós póló, akkor az az a férfi nem is ad magára. 

 

Szerinted mi az a pár alapdarab, ami egyetlen férfi szekrényéből sem hiányozhat?

Egyértelműen egy jó szabású öltöny, megfelelő ujjhosszal, megfelelő méretben, ami tartást ad egy férfinak. Egy szép sötétkék zakó hófehér inggel minden ficsúrból férfit csinál. A karcsúsított, feszes szövetkabát pedig olyan időálló alapdarab, ami sosem megy ki a divatból. Egy "rendes" pár bőrcipő, és itt nem a fast fashion boltok divatos termékeire gondolok, hanem a klasszikus, több szezonon át viselhető cipőkre - bár ezekből pár specializált bolton és tervezői műhelyen kívül nem sok helyen lehet beszerezni.

img_0543jo.jpg

Felső: Mango
Nadrág: Maison Marquise
Táska: Alma Abonyi
Cipő: H&M
Kiegészítők: Six, I am 

 

Mi lehet az a plusz, ami a külföldi férfiakat stílusossá teszi, és itthon hiányzik a pasikból?

A budapesti, belvárosi férfiak öltözködése szerintem nem különbözik a külföldiekétől, sok színt használnak, bátran variálnak, jó minőségű anyagokból készült ruhákat hordanak, játszanak a részletekkel, vicces zokni, színes karkötő. Ráadásul ápoltak a férfiak, a borosta gondozott, a hajhossz megfelelő, ápolt kezek, ápolt arc, fitten tartott test. Az ilyen megjelenéssel járó életstílus (vagy az életstílussal járó megjelenés) nyilván csak egy társadalmi réteg privilégiuma, de abszolút jelen van itthon is és nemcsak Budapesten, hanem több helyen is az országban.

 

Hogyan jellemeznéd saját stílusodat? Honnan merítesz ötleteket? 

Én sosem vagyok "divatos". Nekem az tetszik, és azokat a formákat, színeket és anyagokat viselem, amiket már a gimiben is. Szinte csak szoknyát hordok, még télen is, hófúvásban. Sokaknak talán meglepő, de én imádom a vastag harisnya - téli szoknya kombót. Nyáron pedig ruhákat, klasszikus vonalvezetésűeket hordok. Sok szoknyám van, szeretem a színes, mintás dolgokat és szinte csak jó minőségű anyagokból válogatok. A fast fashionok 20 000 ft-s szoknyái javarészt műanyagból, viszkózból készülnek, ami szerintem teljesen alkalmatlan nyárra. Imádok turkálóba járni, szeretem a kincsvadászatot, van pár kedvenc helyem, ahol gyapjú, selyem, pamut ruhákat is találok. A legnagyobb kedvenc pedig a vastag csíkos, bármiben: blúz, szoknya, ruha, póló, minden jöhet!

img_0433jo.jpg

Ruha: Galla
Kiegészítők: Six, I am 

 

Milyen lenne a gardróbod, ha férfi lennél?

Biztosan sok matróz mintás ruhadarabom lenne, sötétkék vászonnadrág, hófehér ingek, vasmacska mintájú rövidujjú, ezeket gyakran hordanám. Biztosan élvezném, (mint ahogy nőként is élvezem), hogy a kerítésfestéshez régi, letaposott sarkú sportcipőt lehet felvenni, játszótérre vicces mintájú pólót, és azt is, hogy egy 10 éves klasszikus vonalvezetésű téli szövetkabátban igényes megjelenésem lehet bármilyen eseményen. (Sajnos a női télikabát divat sokkal gyakrabban változik.)

 

Köszönet a helyszínért a PS Creative Agency-nek és a Trattoria Gozsdu étteremnek!

Fotó: Bokros Dorottya
Smink: Felhalmi Kinga
Haj: Keresztes Ádám
Stylist: Kász Attila

 

Díszzsebkendőkkel a zöld jövőért!

Már korábban is olvashattatok a Where’s Mom márkáról (itt), amely most is egy aktuális környezeti problémára keres élhető megoldást.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a rengeteg papírzsebkendő elhasználása is ide tartozik. A tervezők egy opciót kínálnak arra, hogy stílusosan tehessünk a szemétcsökkentésért. Egyúttal a textiliparban felhalmozódó leeső darabok is új életre kelnek. Magas minőségű, 100%-os pamutból készült zsebkendőiket elegánsan behajthatod a zakód zsebébe, kötheted a kezedre vagy a táskádra díszként. Míg egy papírzsebkendőt egy használat után eldobunk, addig  a textil zsebkendő 500 használatot is kibír. Rengeteg indok szól a textil zsebkendő mellett: környezetkímélő, nem dörzsöli ki az orrot és az sem baj, ha a nadrágod zsebében marad mosáskor. A textilzsebkendő romantikus viselet. Nem tudhatod, hogy mikor kell udvariasan kölcsönadni valakinek, vagy mikor kapod elő, hogy integess a vonat után. Három méretben készítették el, hogy már a legkisebbek is használhassák a finom pamut zsebkendőket. Mindegyikük különböző mintás, nincs két egyforma, így biztosan nem lehet őket összekeverni se!

 

FACEBOOK | INSTAGRAM | LOOKBOOK

A Katti Zoób Divatház is emeli a FINA Budapest 2017 Világbajnokság nyitóünnepségének fényét

A Katti Zoób Divatház álomba illő kortárs ruhakollekcióval ünnepli a FINA Budapest 2017 Világbajnokságot, ahol 200 év Anna-báljának divattörténete kel új életre a lenyűgöző show színpadán. 

A 17. FINA Világbajnokságot ezúttal a divat is ünnepli – a Katti Zoób Divatház az esemény nagyszabású nyitóünnepségeire légies szépségű, kortárs kollekciót teremtett az idén 192 éves Anna-bál divattörténetének inspirációjából, amely egy hatalmas összművészeti  produkció keretében kerül bemutatásra, először Budapesten, majd Balatonfüreden, a nyílt vízi úszások helyszínein. A vizes világbajnokságok és Magyarország történetének leglátványosabb show-műsorát a nézők július 14-én, este 21:00 órakor a 17. FINA Világbajnokság megnyitó ünnepségén láthatják. A Müpa szervezésében, a főváros szívében megvalósuló előadásban több mint 510 előadó áll színpadra, valamint közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz – a produkcióban olyan hazai világsztárok működnek közre, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes, vagy Bogányi Gergely. A produkció főrendezője Káel Csaba, a különleges Anna-bál tematikájú show-jelenet rendezéséért a nagy múltú divatikon, John Walford, a Graduate Fashion Week atyja felel. 

palyizsofia_170706_zoobkatifina_06.jpg

A tehetségek hosszú sorát tovább erősíti a magyar származású, nemzetközi topmodell, Mihalik Enikő, aki maga is „Annaként“ fog végigvonulni a színpadon. A lenyűgözőnek ígérkező produkcióval a Katti Zoób Divatház egy modern pret-a-porter öltözéksorban foglalja össze közel 200 év hagyományának karakteres divatvonalait, 1825-től napjainkig, kortárs nyelven, letisztult formákkal. Az Anna-bál történetében körülbelül 150 alkalommal választottak bálkirálynőt, ennek nyomán 154 modell vonul végig az esemény színpadán, ahol a 2 évszázad történelmi ruhavonalai – a reformkortól az art decoig - 40 szabásmintára lefordítva kelnek új életre. Az egytől egyig légies darabokból álló, nagyívű kollekcióban jelen van a Divatház egyik védjegyének tekinthető rafinált kombinálhatóság, a korszakok szerint alakítható, letisztult, sokarcú alapdarabok varázslata, de a stílusok képesek akár az anyaghasználattal is váltakozni benne, így válik például a lágyan omló szatén a ‘20-as évek, a határozottabb poliészter düsessz a ’60-as évek megidézőjévé. 

palyizsofia_170706_zoobkatifina_14.jpg

A ruhák mintavilágával Zoób Kati egy új Anna-báli szimbólumrendszert is teremtett, amelynek a Balaton jellegzetes, sejtelmes szín- és jelképrendszere szolgált alapjául. Többek közt a divatház saját art deco hullám-motívuma, mely az erőt és a lendületet fejezi ki, társult az Anna-bál partneréhez, a Herendi Porcelánmanufaktúrához köthető, ikonikus sirály, valamint a lótuszvirág formával. A varázslatos elemek komplex szimbólumrendszerben elhelyezve, különleges textilmintákként születnek újjá. A szabadon szárnyaló sirályok fehérjén túl a kollekció másik alaptónusa a Balaton titokzatos zöldje, amely sejtelmességével tovább fokozza a teljes öltözéksoron, a Zoób Kati által megteremtett „szépséghadseregen“ végigvonuló, megfoghatatlan könnyedséget, a ruhákban megtestesülő erőt, a fiatalság megújuló-képességét.

palyizsofia_170706_zoobkatifina_08.jpg

 

 FACEBOOK | INSTAGRAM | LOOKBOOK

Megérkezett a Thomas Sabo őszi kollekciója

Már évek óta nagy rajongója vagyok a német márkának, s pár napja megérkeztek Budapestre is a brand legújabb kiegészítői és órái egyaránt.

A modernség vonzó díszítése: a Thomas Sabo sokszínű kollekciót vezet be a 2017-es őszi időszakra, amely összeköti a kortárs életstílus két központi témáját: az ismeretlen utáni vágyódást és az ismerős iránti szeretetet. Az ékszerkollekcióban egyaránt megtalálhatók expresszív avantgarde look-ok, finoman megmunkált gyémántékszerek, elegáns ezüst alapdarabok, erőteljes, új Rebel at heart modellek, és gravírozással személyre szabható ékszerek. Minden darab 925-ös tiszta ezüstből készül, finom arany futtatással vagy kézi kődíszítéssel. „Együtt” – a Thomas Sabonál a kollekció általános inspirációja és kulcsüzenete saját választékban jelenik meg: új termékként egy csillogó szív és egy gyűrű összeolvadása „Örökké együtt” gravírozással a nőies ékszertípust képviseli, szimbolikája pedig egy megbonthatatlan egységet jelöl. Ez a darab elérhető exkluzív változatban, gyémántokkal, 9 karátos rózsaaranyból. Emellett a nőies Glam & Soul kollekció hatalmas választékot kínál rajzos ékszerekből, amelyek igazi statement darabok, a back-to- basics stílus jegyében. 

A férfiak és nők számára készült Rebel at heart darabok ötvözik a modern designt a több száz éves kultúrák szimbolikájával. Elindításának tizedik évfordulóján a Thomas Sabo újraértelmezi a kollekció klasszikus jelképeit, a koponyától a keresztformáig. A Power nyakláncok és karkötők a meditatív energia forrásai: a buddhista Mala imagyöngyök inspirálta új design kőgyöngyökkel a hagyomány szerint belső erőt ad és támogatja az életenergia áramlását. Az ékszerkollekciók inspirációját alapul véve a Thomas Sabo  a 2017-es őszi-téli időszakra ismét ajánl a kollekciókhoz illeszkedő órákat: a Spirit és Karma kollekciókhoz a nők számára, a Rebel Spirit és Rebel with Karma kollekciókhoz pedig a férfiak számára készült új modellek nem csupán időmérők, mindegyik egy-egy ékszer, amely egyben viselőjének személyiségét is tükrözi. A női modellek a Spirit and Karma kollekcióból különösen kiemelkedőek: az új rózsaarany színben készült Karma Watch, egy elegáns időmérő nőknek, a Thomas Sabo kifejező design-nyelvét szemlélteti divatos, burgundivörös számlapjával. Gyöngyház számlapok egészítik ki és finomítják a Spirit sorozat óra-innovációit. A Rebel Spirit és a Rebel with Karma kollekciók új férfiórái nem csupán időmérők, minden modell tükrözi viselője személyiségét, ugyanúgy, mint egy ékszer. Az új Rebel with Karma modellek sportos-klasszikus, matt fekete rozsdamentes acélszíjakkal készültek, szikrázó fekete betétekkel, kiegészítve a korábbi bőrszíjas modelleket.

„A Royalty kollekcióban a viktoriánus éra stílusjegyeit modern értelmezésbe ültettük át. A gondosan megmunkált díszítés minden darabot elegáns fashion statementté tesz” – mondja az inspirációról a Thomas Sabo kreatív igazgatója, Susanne Kölbli. A gazdag részletekkel díszített keresztmedál és choker, valamint a kollekció nőies gyűrűi, fülbevalói és karkötői ezüsből, néhány darab 18 karátos rózsaarany borítással, kézimunkával készültek, vintage vonalvezetéssel. Minden egyes darab magas minőségű kődíszítést kapott. Pompás díszítés, rajzos, modern részletek és játék a színekkel királykékben, lilában és sötétzöldben – a 2017-es ősz-téli szezon Royalty ékszerkollekciójával a Thomas Sabo első ízben lép királyi terepre.

Budapesten a szuper PS Creative Agency szervezésében került bemutatásra a Thomas Sabo legújabb kollekciója, mely eseményen készült képeket itt találjátok. Nektek hogy tetszenek a német ékszermárka új darabjai? 

 

 FACEBOOK | INSTAGRAM | LOOKBOOK