CoutureSTYLE: Frák Péter
Ugyan a CoutureSTYLE elsősorban hétköznapi férfiak stílusát hivatott bemutatni, ellenben olykor feltűnik egy-egy szakmabeli is, ahogy például ma is!

A rovat történelmében Sebó Krisztián volt az első stylist, akit megkerestem e interjú céljából, s ma egy újabb kedvenc szakmabeli kollégám stílusát, illetve munkásságát szeretném megismertetni veletek is, aki nem más, mint Frák Péter. Fiúk nem kell megijedni, hiszen egy szakmabeli is 'csak' egy divatra fogékony, hétköznapi férfi, ahogy Ti is azok vagytok, tehát inspirációra fel!



Mit gondolsz a magyar férfiak öltözködési szokásairól?
A probléma ott kezdődik, hogy nem lehet szokásokról beszélni még mindig. Fejlődő képes a helyzet, és szűk körökben már akár kifinomultnak is nevezhetnénk, de a nagy átlagot tekintve még nincsenek szokások, sem férfidivat itthon. Nem is várhatjuk el, hogy divatosak legyenek a férfiak, ameddig hentes reklámok, csere-bere oldalak reklámjai és turkálók hódítanak a médiában. Ameddig nincs magyar divat, és a közszereplők sem tudnak példát mutatni a médiában, addig döglöttek vagyunk mind. Erre a kérdésre térjünk vissza 20 év múlva, bár addigra lehet nem lesz mit kérdezni…

Honnan merítsz ötleteket? Ki a példaképed a divat világában?
A modellekből merítek ötleteket. Ők a példaképeim is. Napi szinten fecskendezi belém a munkám és a lányaink az Attractive-nál, a külföldi magazinok anyagait, nagy divatházak kampányait és bemutatóit. Szeretem az úttörőket, mint például Lady Gaga, előremutató és beférkőzik az emberek zsigereibe, elengedhetetlen a fejlődéshez egy-egy hozzá hasonló ikon. Ugyanakkor szájtátva nézem a nagy divatfotósok anyagait és művészetét. Imádom Patrick Demarcheliert, Mario Testinot, Mert & Marcust vagy David LaChapellet, de még sorolhatnám.



Melyek a kedvenc külföldi és magyar márkáid, miért? Mely üzletekben vásárolsz szívesen?
Balmain, Iris van Herpen, Elie Saab, Gareth Pugh, Valentino, Jeremy Scott és még hosszú a lista. Ők azok, akik szezonról szezonra lenyűgöznek. Hazai tervezők közül folyamatosan figyelem, követem és szerencsémre dolgozhatom is velük: Napsugár von Bittera, Szegedi Kata, Sármán Nóra, USE unused, Áeron, Nanushka, Abodi Dóra, Elysian. A lista persze itt is lehetne hosszabb, de mindenki lesse meg az oldalamon a divatanyagaimat és a betűk helyett beszéljenek a képek. Ezen tervezők stílusa áll hozzám a legközelebb és mozgatja meg a fantáziámat, de minden új, fiatal alkotónak nagyon drukkolok és igyekszem felkutatni őket, hogy dolgozhassam velük is.
Vásárolni utálok! Erre gondolom, néhány olvasó szemöldöke felugrik, de valóban így van. Valószínűleg ha megengedhetném magamnak, akkor sokkal több tervezői darabom lenne, de jobb szeretem a pénzem szórakozásra, utazásra, és kajára költeni. A barátaim szoktak beszerezni nekem cuccokat, vagy öröklök, néha kapok tervező barátoktól egy-egy darabot, néha ráveszem magam és elnézek second hand boltokba is. Képmutatásnak tartom, mikor valaki megvásárol egy menő darabot, de hónap végén éhezik. Én inkább évekig hordom a kedvenc darabjaimat, mindig másképp kombinálva vagy átalakítva, de a kulináris élvezet nálam az első.



Hogyan jellemeznéd a stílusodat?
Különc. Néha én magam sem értem. Nem követek egy bizonyos stílust vagy tematikát. Mikor mihez van kedvem, milyen évszak tombol odakint, de leginkább az a meghatározó, milyen hangulatban ébredek. Félévente találok egy olyan darabot, ami előremutató számomra, és átformálja a hétköznapjaimat és elindít egy új korszakot.

Szerinted mi az a pár alapdarab, ami egyetlen férfi szekrényéből sem hiányozhat?
Kiegészítők terén működjünk a kevesebb több elve alapján. Így télvíz idején, egy szép csizma, vagy bakancs aranyat ér! A klasszikus bőrkabát számomra alapdarab, egy szép farmer, fehér 'bézik' pólóval. Akinek jól áll a sapka hordja, akinek a kalap, viselje. Férfi egy tökéletes napszemüveg nélkül ne is létezzen, de inkább legyen kettő belőle...




Ti kivel olvasnátok a következő CoutureSTYLE interjút? 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr677296165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása