#MBFWCE - 2. rész
Beszámoló a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe második napjáról

Pár napja már olvasható a blogon a MBFWCE eseményről szóló beszámolóm első posztja (itt), melyet máris követ a folytatás. 

Arról már milliószor olvashattatok, hogy a 2016-os tavaszi szezontól a Mercedes-Benz lett a magyar divatesemény névadó szponzora, na de miért épp egy autómárka áll a divat mellé!? A Mercedes-Benz már több mint két évtizede támogatja a divatipar rendezvényeit. 1995-ben a sidney-i és a melbourne-i Fashion Weeket szponzorálta, később Berlintől Buenos Airesig, Pekingtől Isztambulig több országban a Fashion Week hivatalos partnerévé vált. A divatvilág és az autók közös kapcsolódási pontja a design. A tervezési folyamat során mindkét területen a legmagasabb szakmai és technikai tudás, illetve bátorság kell ahhoz, hogy valaki valóban kiemelkedőt és jövőbe mutatót alkosson. A divat egy életkortól és lakóhelytől független különleges nemzetközi nyelv. A Mercedes-Benz számára ezért is fontos a divatesemények széleskörű támogatása.

design_terminal_vargha_miklos_10.JPG

 

Kele Clothing

Kele Ildikó továbbra is a kényelemre esküszik, hiszen márkája 2016-os tavaszi kollekciójában is a praktikum a mérvadó.  A néhol sportos, néhol letisztult szabásvonalú ruhákat apró motívumok és merész rózsaminták tették különlegessé.  A remek pulcsik és a merész minták mellett nem mehetek el szó nélkül a szandál-zokni kombók mellett sem, amit őszintén még emésztenem kell, na és nektek?

 

Nora Sarman

Sármán tervezéseiben most sem csalódtam, fantasztikus ahogy a vibráló vörös csipke megfér a púderszínű tülökkel, ahogy a szexiség keveredik a romantikával egy ruhán. A néhol merészebb darabokat, visszafogott, bár mégsem unalmas meseszép csipkecsodák lágyították.

page_26.jpg

 

Zsigmond Dora Menswear

Most sem csalódtam a fiatal dizájner új kollekciójában, sőt, azonnal bele is szerettem. Nagyon tetszik, ahogy Dóri tovább gondolta 2015-ös őszi kollekcióját, már ami a szabásvonalakat illeti, de színek tekintetében egy teljesen új skálán mozog a kollekció, bár a fekete továbbra is a gyűjtemény magját alkotja.

page_27.jpg

 

Komod

A magyar márka 2016 tavaszára egy szabásvonalaiban letisztult kollekciót álmodott meg, ami mégis lágy,  és nőies, ami részben köszönhető a pasztell és a nude színeknek is. A ruhadarabok mellett mindenképpen lessétek meg a képeken a táskákat is, hiszen az erő a részletekben rejlik. 

page_28.jpg

 

November

A Young Talents show keretein belül mutatta be a tavalyi legjobb magyar Gombold újra! pályázat csapata is debütáló kollekcióját. Ugyan szerintem még kissé az útkeresés jellemző a csapatra, de erős látásmódjuk, és rettentő látványos kreativitásuk felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét is. Érdemes figyelni a Hársfalvi Réka, Shütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár trióra a továbbiakban is. 

page_29.jpg

 

LBL

A több évtizedes múltra visszatekintő Luan by Lucia márka S. Hegyi Lucia szakmai mentorálásával elindította fiatalosabb vonalát is, mely kollekciókat két szezononként új, kiemelkedő tehetségű fiatal tervezők álmodják meg. Az LBL azon fiatal nőknek szól, akik a minőséget, egyediséget keresik a ruhákban és akik számára fontos az általuk választott márka társadalmi szerepvállalása.

page_30.jpg

 

Kata Szegedi

Szegedi Kata 2016-os tavaszi kollekcióját a glitch art, vagyis a hibaművészet, a képmanipuláció, roncsolás és újjáteremtés inspirálta. A kiindulópont Gazdag Konrád fotója, amely printként eredeti és Kata által roncsolt formában is megjelenik a ruhákon. A textúrált, gazdagon díszített anyagokat Kata átemeli az alkalmi viseletekből az utcai divatba, meggyőződéssel vallja a tervezőnő, hogy a város lüktetése elbírja a különleges, plasztikus szabásvonalakkal megalkotott, kollázsszerűen összeállított öltözékeket. Szegedi korábbi munkáihoz hasonlóan a tavaszi darabokon is keverednek a feminin és maszkulin jegyek, ellentétpárok teszik izgalmassá a kollekciót.

 

Odivi by Iva Burkertova

A prágai dizájner remekül játszik a formákkal, hiszen bátran vegyíti a sziluett követő darabokat a modern, túlméretezett szabásvonalakkal.  Őszintén hatalmas felüdülés volt látni valami frisset, valami nem hazait a kifutón, és mondanom sem kell, hogy azonnal beleszerettem Burkertova legújabb kollekciójába. Nagyon tetszett, hogy a tervezőnő nemcsak egy hagyományos divatbemutatót hozott el nekünk, hanem egy látványos divat performance keretein belül mutatta be 2016-os tavaszi darabjait.

 

Napsvgar

A második nap legnagyobb meglepetése számomra a Napsvgar show volt, amit Farkas Franciska vagány motorosként nyitott. A rock klasszikusokra vonuló izzadt, szél fújta hajjal, olajfoltos arccal vonuló modellek láttán azonnal körvonalazódott Napsugár von Bittera idei inspirációja. A motorosdzsekikre hajazó innovatív bőrkabátokat és bőrnadrágokat a  lazább anyagú darabok egészítették ki, amiket a merész printek tettek egyedivé.

 

Ana Ljubinkovic

A szerb tervezőnő kollekciója láttán újra a nemzetköziség fogalma jutott eszembe, hiszen egyetlen magyar márkával sem keverhető össze Ljubinkovic munkássága. A kifutóról giccses, cukormázas, barokkos, gobelines szarvasok és Jézuskák köszöntek vissza, amiket a tervezőnő metálos gladiátor pajzsokkal egészített ki. Tény, hogy nem egy szokványos, magyar márkától megszokott kollekcióval várja 2016 tavaszát Ana Ljubinkovic, de épp ettől az erős látásmódjától van helye a régió divattérképén.

 

NUBU

A NUBU 2016-os tavaszi kollekcióját Gorka Lívia keramikus munkája, és a kínai tusfestészet inspirálta. A tervezők által használt textileken stilizált bambusz- és virágminták jelennek meg, a tusfestésnél használt hagyományos fekete szín mellett színes verzióban is. A vászon anyagokon blokkos elemekként festett színek adják meg a kollekció alaphangulatát. Az uralkodó naturális színeken kívül hangsúlyos a kék, a zöld, a sárga és a piros. A kollekcióhoz a Kezemura márkával együttműködésben készültek kerámia medálok és brossok. A formák tekintetében a sréh szálirányban szabott textíliák finom esése és a mereven álló sziluettek játékos kontrasztot alkotnak - a változatos kötélövek derékhangsúlyossá teszik a kollekciót. A kifutón a modellek Szabó Annamária (MOME) által tervezett különleges drótmaszkokat viselnek, mely maszkok igazán egyedivé varázsolták a NUBU bemutatóját.

 

Fotók: MBFWCE, Vargha Miklós

 

FACEBOOK | INSTAGRAM | LOOKBOOK

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr97987651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása