In Motion
KREA divatbemutató 2015 - sajtóközlemény

A modern kor jelenségei a divat nyelvén, így is jellemezhető a KREA Kortárs Művészeti Iskola idén végző divattervezőinek bemutatója, melyre 2015. június 18-án, az Akváriumban került megrendezésre.

 

A tervezők világunk aktuális és sokszínű jelenségeit dolgozták fel a divattervezés adta lehetőségek széles skálájának segítségével: távoli tájak, a szibériai fényvilág, valamint a skandináv hangulat és tárgykultúra által inspirált kollekciók születtek, melyekben térbeli formákban jelennek meg a külvilágtól való félelem és védekezés kifejeződései. A vidék hangulata és a hagyományos technikák inspirálta formaalkotások mellett a glitch artot új kontextusba helyező öltözékek születtek.

A KREA Kortárs Művészeti Iskola 2015-ben végzett divattervezői: Bíró Borbála Zsófia, Kiss Zsófia, Kristóf Vivien, Kunkli Anna, Mocsai Dorottya, Szabó Csilla, Montero Antonia, Tapolcai Zsuzsanna, Tóth-Baranyi Zsófia, diploma témavezetők és szakvezetők: Anda Emilia (ANDA), Godena-Juhász Attila és Tóth András (Use Unused).

 

17984866053_67d11308a6_h.jpg

 

Tapolcai Zsuzsa: Roll’raise

Konzulens tanár: Anda Emília

Tapolcai Diplomamunkáját a 70-es évek hangulata, és az ebből a korszakból ismerős hengerfestett falak mintái inspirálták. A kollekciót olyan férfiaknak tervezte, akik szívesen viselnének a mindennapokban praktikus, de látványában kicsit artisztikusabb ruhadarabokat. Az egész gyűjteményt jellemzi, hogy klasszikus részleteket párosítok modern sziluettekkel és váratlan szabászati trükkökkel. A hengerminták egyaránt megjelennek printek formájában a textileken és a szabásvonalakba rejtve. A kollekció atmoszférájában a kortárs megjelenés mellett érezhető egy kevés nosztalgia is, ami a színhasználatnak és a mintáknak köszönhető.

 

Kunkli Anna: The Protection Collection

Konzulens tanár: Tóth András

Globális felmelegedés, halmozódó természeti katasztrófák, gyilkos járványok, etnikai konfliktusok és polgárháborúk, túlnépesedés és környezetszennyezés – a világ tele van veszélyforrással, a jövő pedig egyre bizonytalanabbnak tűnik. Egy ilyen világban az ember védelemre vágyik, arra, hogy begubózhasson és elbújhasson. De mégis mit jelent a védelem? Hogyan tudjuk magunkat a külvilág behatásai, a hideg, a nedvesség, illetve embertársaink tekintete elől elzárni, megvédeni? Hogyan tudunk ruházatunk segítségével egy bár pici, de biztonságos és privát teret teremteni? Kunkli Anna diplomakollekciójával ezekre a kérdésekre kerestem válaszokat.

 

Mocsai Dorottya és Szabó Csilla (BETWEEN): Cold Silence

Konzulens: Godena-Juhász Attila

A szinesztézia művészi hatása abban rejlik, hogy a különböző, de egyszerre ható érzékszervi benyomásokat hasonlóságukban, egyidejűségükben ragadja meg. Ambivalenciát tükröz, ám mégis egységet kovácsol. A tervezőpáros kollekciójában az ellentétes erőket képviselik a lágy esésű és merevebb anyagok használata, a fedett és fedetlen részekkel való szabászati játék, a fekete-fehér és az élénk, színes darabok akár együttes alkalmazása. Konkrét inspirációként Szibéria jellegzetességeit ették alapul: játszottak a sarki fény romantikus színeivel, a szánhúzó kutyák vadságával, és különböző természeti jelenségekkel, mint a befagyott, havas táj.

 

Kiss Zsófia: Robert Mapplethorpe virág fotói

Konzulens tanár: Anda Emília

A friss diplomás tervezőnő koncepciójának alapjául Robert Mapplethorpe munkássága szolgált, akinek virág fotói inspirálták - kollekciójában a sziluettekben érvényesül ez a hatás. A kifutón megjelentek a virágok jellemzői, mint például a tisztaság, nyitottság, kibontakozás és kitárulkozás. Az absztrahált formavilághoz letisztult és lágy színeket, valamint stílusában nőies és elegáns, mégis dinamikus és formabontó megoldásokat választott Kiss. A tervezőnő kollekcióját a fiatalos, modern városi nőnek tervezte, aki klasszikus értékrenddel jellemezhető, nyitott az innovációra, stílusa egyedi, és az aktuális trendekben gondolkozik.

 

Tóth-Baranyi Zsófia: GLITCH

Konzulens tanár: Godena-Juhász Attila

Tóth-Baranyi diplomakollekcióján a glitch art hatása érződik a leginkább, a kollázstechnika mellett. Célja egy őszi kollekció létrehozása volt a letisztult, fiatalos és extravagánsabb darabokat kedvelő nők számára, akik szívesen viselnek visszafogottabb, természetes anyagokból készült, ugyanakkor innovatív és feltűnő ruhadarabokat is egyszerre. A digitális és manuális hibákból inspirálódó glitch alkotások hatására jelennek meg a kollekció ruhadarabjain kivágott bőr applikációk és printelt textilek. Főként a természetes anyagok, illetve a visszafogottabb és letisztultabb, pasztellszínek és azoknak árnyalatai kerülnek előtérbe.

 

Kristóf Vivien: Nature Way

Konzulens tanár: Anda Emília

A kollekció alapötletét Tarr Béla Sátántangó című filmje adta, ami mind hangulatában, mind színvilágában inspirálta a tervezés során a dizájnert. Célja egy vidéki társadalmi közösséget meghatározó gondolatkör modern feldolgozása egy kortárs öltözék-kollekción keresztül. A kollekció tervezése során egy kézműves technika, a kosárfonás friss, újszerű felhasználása, a laza réteges és egyszerű természeti formák megjelenítése foglalkoztatták Kristófot. Az egyszerre rusztikus és finom anyaghasználat mellett redukált színek és sziluettek, illetve kreatív részletmegoldások jellemzik Kristóf ruháit.

 

Antonia Montero: Scandinavia

Konzulens tanár: Tóth András

A dizájjner diplomamunkáját a skandináv országok street fashion stílusa, illetve a skandináv enteriőrök inspirálták. A kollekciót a minimál stílus, a letisztultság és a férfiasabb szabásvonalak jellemzik. A kollekció színei is a skandináv enteriőrre jellemzőek: sok fehéret, púderrózsaszínt, élénkzöldet és feketét is használt Montero. Hordható, jól kombinálható és minőségi ruhadarabokat megalkotása volt a tervező célja. A ruhák annak a nőnek készülnek, aki tisztában van a legújabb trendekkel, szereti a jó minőségű ruhákat, ám mivel rohanó, dinamikus életet él, jól kombinálható darabokra van szüksége. A nagyvárosi életstílust kedveli, figyeli a nemzetközi trendeket és érdeklődik a különféle kultúrák iránt.

 

Bíró Bori: Opticallusion

Konzulens tanár: Anda Emília

Nézzük más szemszögből a világot! A vizuális illúzióra épül Bíró diplomakollekciója, mi szerint tévesen értelmezünk egy külvilágból jövő ingert. A tervezésnél az axonometrikus kocka, a negatív terek megjelenítése foglalkoztatta a tervezőt. A perspektivikus ábrázolásmód és az érzéki csalódások világa szintén megjelenik a kollekcióban. Escher és Penrose munkáiból ismerhetjük a lehetetlen térformákat, amik a szabásvonalakban jelennek meg, úgy, hogy közben azok nem veszítik el funkciójukat. A monokróm hangvételt üde színekkel oldotta fel. A geometrikus, letisztult kollekciót friss, fiatal elegancia jellemzi.

 

Az In Motion – KREA Divatbemutató 2015 eseményen a diplomázó divattervezők vizsgamunkái mellett a harmadévesek Connection elnevezésű, közös kollekcióját is bemutatták. A hallgatók féléves tervezési feladataként készült darabok Alexander Wang tervezői stílusának szellemében születtek. A közös munka eredménye egy határozott vonalvezetésű, karakteres kollekció, amelynek anyagválasztását a nehezebb, erőteljesebb textilek, míg formavilágát a geometrikus elemek határozzák meg, miközben az egyes öltözékeket a monokróm és élénk színek közötti játék teszi izgalmassá. A céltudatos, energikus, szabad nőknek ajánlott, lezser, nagyvárosi stílust képviselő kollekciót Anda Emília vezetésével Gelák Adrián Benjámin, Gulyás Barbara, Illés Dorottya, Nyeste Laura, Szűcs Áron Tamás, Wagensommer Gabriella és Weisz Gabriella készítették.

 

FACEBOOK | INSTAGRAM | LOOKBOOK

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr547567684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása