Napozz biztonságosan!
Az már egy korábbi cikkemből kiderült, hogy imádom a kánikulát, egyszóval napimádó vagyok. Épp ezért fontos volt számomra, hogy utánanézzek a UV sugárzás káros illetve jótékony hatásainak - ma a kutatásom végeredményét olvashatjátok! 

Először is két fontos állítás olvasható mindenütt: az első, miszerint az UV-A és UV-B sugaraktól leéghetsz és rosszabb esetben bőrrákot kaphatsz - ellenben, s egyben a második tény, hogy ezekben a sugarakban létfontosságú D-vitamin van, ami fontos a csontok és a fogak egészségéhez. Nem beszélve arról, hogy több kutatás szerint is itthon a téli hónapokban tabletta formájában kellene pótolni ezen vitamint. Ennyi pro és kontra állítás után azt a tanulságot vontam le, hogy a fő a mértékletesség a napozással. Épp ezért kellene megtalálni mindenkinek az arany középutat, megfelelő kozmetikai termékek segítségével.



Még mielőtt szaladnátok az első drogériába, érdemes egy pillantást vetni a következő pár sorra, ugyanis a megfelelő fényvédő faktorú termék kiválasztásánál az egyik legfontosabb a saját bőrtípusotok helyes megválasztása. Igen, a faktorszám... Nemrég tudtam meg én is, hogy a termékeken feltüntetett számok valójában azt az időtartamot mutatják, amennyivel meghosszabodik az az idő, amennyit veszélytelenül a napon tölthettek: a saját bőrötök védelmi idejét kell megszorozni a faktorszámmal, az így kapott perceket tölthetitek szabadon a napon védve! 

Íme Közép-Európa leggyakoribb négy bőrtípusa és azok jellemzői:



Most, hogy már tudjuk, hogy melyik bőrtípusba is tartozunk, néhány szó essen a helyes naptejhasználatról is: a legtöbb kozmetikai cég és bőrgyógyász szerint is érdemes a napozás előtt 10-15 perccel bekenni a bőröd, ugyanis a legtöbb krémnek ennyi idő kell, míg kifejti védő hatását. Másrészt a naptejjel ne spóroljatok, vigyetek fel megfelelő mennyiségű krémet testetekre, és ne feledkezzetek meg testetek apróbb területeiről, például az orrotokról sem. Végül, ha vízbe mentek, utána ne feledkezzetek meg újra bekenni magatokat, sőt egyes kutatók kétóránkénti krémezést javasolnak, ezáltal tartósabb is marad a már elért barnaságotok. 



És végre elérkeztünk, egy hosszúra nyúlt bevezető után, azokhoz a termékekhez, melyekkel megóvhatod a bőröd a kellemetlen leégéstől!

Mivel arcod állandóan ki van téve az UV sugaraknak, ezért fokozottan ügyeljetek arra, hogy tavasztól őszig használjatok arcvédő krémeket, sőt ha télen síelni mentek, akkor sem feledkezzetek meg kedvenc arcvédő kémetekről sem! 



Most már tudjátok Ti is a naptejek és olajok helyes használatát, ne csak a strandon napozás közben krémezzétek magatokat, hanem akkor is, ha a szabadban piknikeztek vagy túráztok. Törekedjetek arra is, hogy minimum 20-as faktorszámú krémet vegyetek, de a magas UV sugarak káros hatása elkerülése érdekében használjatok inkább 50-es faktorszámú termékeket!  



Amennyiben még mindig óckodnátok a kozmetikai termékektől, napozás előtt fogyasszatok sárgarépát, spenótot, paradicsomot vagy görögdinnyét, hiszen az előbb felsorolt karotinokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mind felkészítik a bőrötöket a napozásra, ugyanis napsugarak hatására a karotin automatikusan beindítja védekező mechanizmusát. 
Ti menyi időt töltötök napon a nyár folyamán? 

Forrás: Men's Healt

Ha tetszett, kövess Facebookon és Tumblr-on, vagy kérdezz az ask.fm-en!

Már Twitter-en is eléhettek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr17296911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása