Central European Fashion Days 2014 - 2. rész
21 önálló catwalk show, 425 különféle tervezői look bemutatása, 165 belföldi és külföldi újságíró, 1700 tervezői meghívott és 129 méter kifutó.

..számokban ez jellemzi a magyar divathetet, de mi a helyzet dizájn téren? Ugyan mindig is elfogult voltam a magyar tervezőkkel, ellenben néha még most is megkérdem magamtól, hogy a magyar piacnak szüksége van-e ennyi magyar tervezőre és márkára. Majd időről-időre döbbenek rá, lehet, hogy mi még nem, de a világ már a készen áll a hazai dizájnra. Hiszen a régióban messze kiemelkedően mi magyarok vagyunk a legkreatívabbak a divatszakmában, néha túlságosan is. Ugyan magyar Anna Wintourunk nincs, de kis túlzással magyar Anna Dello Russonk talán van, persze Ő sem egy személyben. A két napos divateseményen szerette volna mindenki megmutatni igazi stílusát, ez sokaknak sikerült, sokak beleolvadtak a feketeségbe - hiszen a 2014-es CEFD-en a fekete feketével trend utalta a vendégek szettjeit -, és voltak akik nagyot dobbantottak; nagy kedvencem lett a 'romantikus Dart Vader' jelmez, amit Sármán Nóri által tervezett fekete csipke maszk tett fantasztikussá.



A beszámoló első része, itt érhető el.

Dori Tomcsanyi
A kemény munka végre meghozta a sikert Tomcsányi Dórinak is, aki a napokban vehette át a Magyar Formatervezési Díjat 2014-es őszi kollekciójáért. A CEFD-en egy hamisíthatatlan, kissé már elcsépelt, de mégis újszerű feldogozását mutatta be a tervezőnő a víznek és hullámoknak, nem mellesleg a fagyi színek is új köntöst kaptak 2015 tavaszára. A hol játékos és bohém sziluetteket vagány, nőcis darabok váltották, míg a pasztell árnylatokat olykor erősebb narancs és lazac törte meg. Kedvenceim talán mégis a kollekció elején feltűnő színes 'vízcseppes' darabok, melyek számomra leginkább tükrözik a Tomcsányi-stílust.






Konsanszky
Akik figyelemmel követik a tervezőnő munkásságát, biztosan nem csalódtak a most bemutatott 2015-ös tavaszi kollekcióban sem, hiszen ismét egy hamisíthatatlan Konsanszky gyűjteményt láthattunk. A bőrből készült darabok egyszerre vagányak és szexik is, így egy olyan nőt láthattam a kifutón, aki egyszerre érzékeny, de ugyanakkor nagyon jól tudja mit akar elérni, s azt el is éri - talán ez lenne a Konsanszky-nő is!?  A vadabb bőr szetteket lágy esésű anyagok, és éles sliccelések tették még ellenállhatatlanná, nem beszélve az indokolatlan neon rojtokról, melyek megtörték a fekete-fehér kontrasztját. Imádom, hogy amennyire jövőbemutató a kollekció, épp annyira építkezik korábbi korok szabásvonalaiból is, egyszóval mestermű.





KataSzegedi
Szerintem nem árul el nagy titkot azzal, ha a TGFWB második napjának legjeként emlegetem Szegedi Kata bemutatóját - isteni, ahogy a tervezőnő kollekciói szezonról szezonra életre kelnek a kifutón. 2015 tavaszára újra előtérbe kerültek a rafinált szabászati megoldások, amiket remek printek és sejtelmes csipkék tettek még 'szegedikatássá'. Fantasztikus, ahogy a könnyed muszlin és pamutselyem megfér az erősebb neoprén mellett, akár egy szetten belül is, na és nem beszélve a színekről; imádom a most bemutatott kollekció egyedi printeit, és a narancsvörös-korall párosát. Természetesen a kollekcióból nem hiányozhatott a fekete és a kék sem, ami nélkül ma már nincs KataSzegedi kollekció.



Broadcast live streaming video on Ustream


ÁERON
Áron Eszter szinte teljesen száműzte tavaszi kollekciójából a feketét, és a tervezőnő is inkább a lágyabb pasztellebb árnyalatokra szavazott, ahogy Tomcsányi, vagy épp az USE unused is. A 2015-ös tavaszi ÁERON-nő finoman romantikus, mégis minimalista - a kifutón látott szettek egyszerre hordozták magukon a retrosabb és napjaink minimalista szabásvonalait is. Egy-egy pasztell kombó láttán azonnal a Francia Riviéra luxussal átszőtt életérzésének hangulata fogott el, míg a naturálisabb összeállítások a letisztult skandináv stílust keverték meg bennem - épp ezért, nekem egy kissé dipólusúvá vált a kollekció, de ezzel nincs is semmi baj, sőt!



Nubu
Kissé felemásak az érzéseim a Nubu 2015-ös tavaszi kollekciójával szemben. Ugyan nagyon tetszett, hogy a fekete-fehér kombókat színes pasztell árnyalatos printek törték meg, mégsem tudott teljes mértékben lenyűgözni az immár két személyes tervezőgárdával működő magyar márka. Hajdú Anett még valamikor a nyár elején lépett ki a Nubu akkori tervezői triójából, s nem vagyok benne biztos, hogy emiatt-e, vagy valami teljesen más oknál fogva, de azt vetem észre az új kollekció láttán, hogy a a brand korábbi siker darabjait gondolta újra, illetve bolondította meg. Ahogy hiányoltam a már jól megszokott és precízen kivitelezett bőrtáskákat és kiegészítőket is, amikből szinten alig kaptam valami újat, valami előremutatót. Ellenben még mindig tetszik, ahogy a Garam Judit és Kovács Adél játszadozik az áttetsző és kemény, illetve vastagabb anyagokkal.




Fotó: Somay Márk, Holecz Endre


A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr487296193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása