Virtuális divatbemutatók kereszttüzében

maxresdefault.jpgA pandémia nemcsak a szürke hétköznapokat rázta fel, hanem ugyanúgy a divat világa is sínyli a korlátozásokat, és ez leginkább a divatbemutatókon érezhető.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy az elmúlt években már egyre inkább borult a klasszikus divathétszezon, ugyanis egyre több tervező állt át a see now - buy now kollekciókra, bár ezzel talán csak a fast fashionnek próbáltak hadat üzenni. Egyre nagyobb figyeltem kaptak a gender free bemutatók is, ahol a divatházak egy show alatt prezentálták női és férfi kollekcióikat, amivel leginkább pénzt tudtak spórolni a márkák. Tudni illik a divatszakma kőkemény business, és ahol pénzt takaríthat meg egy márka, ott spórol is, és a bemutatók ilyenek.

Amin kifejezetten a pandémia változtatott, az az, hogy a divatbemutatók átköltöztek egy virtuális valóságba. Míg a 90-es és a kétezres években az egész NYFW-et megtartották egy óriás sátorban, addigra a 10-es évekre az lett a jellemző, hogy a bemutatók más-más helyszínen, a kollekciót még inkább erősítő falak közt kerültek megrendezésre. Így nem volt meglepő, hogy reggel egy éjszakai bárt, délután egy templomot és este egy múzeumot töltöttek meg  neves magazinok szerkesztői és A-listák celebek. A lezárások után az egyik legkönnyebb és egyben legkézenfekvőbb megoldás az volt, hogy a zárt ajtók mögött tartott bemutatókat egy izgalmas épület kőré helyezik. Ebből a megoldásból az egyik kedvencem a fent látható Elie Saab márka bemutatója, ami a nagyon izgalmas vágásnak köszönhetően sokkal jobban mutatja be a ruhákat, mintha a modellek csak egy hosszú kifutón sétáltak volna el előttünk, már ha a front rowba szól a jegyed. 

 

A divat videók szinte egyidősek a filmekkel, kezdetektől fogva nagy érdeklődés övezte a filmkészítés és a divat szerelemgyermekét. Az ilyen filmekben nemcsak a ruhák kapnak nagy szerepet, hanem egy történet köré épül az, amit a boldog békeidőkben egy kifutón ismertünk meg. Az elmúlt évek legizgalmasabb divat videóját a Dior hozta el nekünk, ahol a márka 2021-es tavaszi haute couture kollekcióját egy tarot jóslás köré építette, na de most mégis a márka 2021-es őszi kollekcióját bemutató videót mutatom meg nektek, ahol a klasszikus divatbemutatók és a divatfilmek hangulata keveredik a Versailles-i kastély falain belül.

Ezek után képzeljünk el egy olyan világot, ahol nincs szükség modellekre, ahol végülis egy kézzel fogható mintakollekcióra sincs szükség, de napjaink technikáinak köszönhetően mégis azt éreznénk, hogy az első sorban ülünk Párizsban - ezt a hangulatot fogta meg a Balenciaga a márka 2021-es tavaszi kollekciójával. Valahol itt jön a képbe Philipp Plein, aki legújabb kollekciójával elkalauzol bennünket a divatbemutatók high tech világába, ahol életre kelnek a ruhák! Talán, most már érhető, hogy miért is írtam, hogy a divat átköltözött egy virtuális valóságba. A kérdés már csak az, hogy a pandémia után a közönség megelégszik a virtuális térrel vagy újra elhagyatott gyártelepeket fog megtölteni a divatra éhes közönség! 

 

FACEBOOK | INSTAGRAM   

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr9016463748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása