BCEFW, avagy divat a magyar

165573884_2104979606308053_6409524261118325665_n.jpgA napokban került megrendezésre a Budapest Central European Fashion Week, avagy a régió legnagyobb divateseménye, persze a pandémia miatt csak digitálisan.

Tudni illik felületemen mindig is az elsők közt mutattam be a vezető magyar dizájnerek legújabb kollekcióit, ezt a hagyományt most sem szeretném megtörni. Ugyanakkor egyre több kérdés merül fel bennem a divathét intézményével szemben, ami még mindig szezonokhoz köti a magyar tervezőket, miközben a pandémia által felbomlott szezonok jellemzik az egész világ divatkörforgását és soha nem látott főszerepet kaptak a lokális tervezők kapszula kollekciói. De erről majd kicsit később... A digitális fashion week előnye, hogy végre bármikor újra megtekinthetőek a bemutatók a BCEFW YouTube csatornáján - ami egy hatalmas újítás az intézményben. Az elmúlt napokban került bemutatásra több magyar márka 2021-es tavaszi kollekciója is, illetve Camera Nazionale della Moda Italiana jóvoltából a milánói divathéten már megismert kollekciók is bemutatásra kerültek a magyar közönség számára is. Mivel kint hétágra süt a nap, így ma a tavaszi kollekciókat hoztam el nektek!

 

Vengru

A kiegészítőkre, azon belül a minőségi bőrtáskákra specializálódott márka már a HFDA mentor programjában is sikereket ért el. Legújabb kollekciójukban egyszerre érvényesül a brand hitvallása és a 2021-es kiegészítő trendek. A variálható táskák mellett az én kedvencem az övtáska egy modern újragondolása, és a tied? 

 

DÜSK Budapest

A brand legújabb kollekciójának középpontjában a menekülő szerelmesek történetei állnak. Hegedűs Dóra a márka tervezője asszociatív módon kapcsolt a kollekció tematikájához különböző mintákat, felületeket és anyagokat. Az egyes ruhadarabok extravagáns formaalakításában, szürreális mintáiban és színeiben megjelennek az ikonikus filmes inspirációk, a lázadó rocksztárok világa, valamint a ’90-es években kibontakozó kelet európai techno és rave kultúra hatása.  A mintákon az érzékletes felületek, a ’90-es évekre jellemző állatminták, és Lynch filmjeiből ismert ikonikus piros-fekete színpárosítások dominálnak. Imádom, ahogy a streetwear elemek keverednek a magas minőségű szabászatra jellemző megoldásokkal a márka 2021-es tavaszi kollekciójában.

 

Nora Sarman

A tavaszi divathetet mindig sokkal jobban várom, mint az őszit, hiszen ilyenkor mutatja be Sármán Nóra legújabb kollekcióját is. A márka alapítójának hitvallása, hogy az általa tervezett esküvői ruhákat variálhatósága által ne csak a nagy napon viseljék az arák. A dizájner ezen törekvése a legújabb kollekcióban teljesedik ki talán a leginkább eddigi munkái közül, hiszen az összes ruha kellően mennyasszonyi, hogy esküvői ruha legyen, de épp annyira egyszerűek, hogy a nagy nap után is bátran viselje a tulajdonosa. A Ready-to-Bride névre keresztelt kollekció, ahogy a nevében is benne van valahol a RTW és a klasszikus menyasszonyi ruha kollekció közt van. Bízom benne, hogy nektek is legalább annyire elnyerte a tetszéseteket, mint nekem! A kollekciót a Vecsei Millinery kalapok és fejdíszek tették még emlékezetesebbé! 

 

Artista

A brand tavaszi kollekcióját a természet és a megnyugvás ihlette, csodaszép színekben pompáznak az összeállítások. Az üde és friss színek keverednek az ég és a víz kékjeivel a gyűjteményben, ezt a könnyedséget viszik tovább a lezser szabásvonalak is.

 

Cako

Cakó Kinga közimert arról, hogy egy kollekcióját egy színre és annak pár árnyalatára építi. Ez most sem volt másképp, ugyanis a Balaton-kollekció szebbnél szebb kékekben pompázik, ami meseszép türkizben bontakozik ki. Imádom, ahogy a tervező játszik a szabásokkal és ruhái különböző testalkatokon is egyaránt szuper szexik. 

 

Romani

Annyira örülök, mikor a divathét már-már monoton kollekcióit felrázzák a Romani alkotói. Imádnivaló, ahogy a évről évre Varga Erika és lánya, Helena átemeli a roma motívumokat a mindennapi öltözködésbe, az így kapott darabok kellően autentikusak de megállják a helyüket a XXI. században is. Ez most sincs másképp, nem mellesleg a tervezők reflektáltak a mai kor kihívásaira és több pizsama és melegítő együttes is helyet kapott  a kollekcióban.

 

ZSIGMOND DORA menswear

Zsigmond Dóra 2021-es tavaszi kollekciója a ROOTS fantázianevet viseli. A dizájner mindig erős inspirációs forrással kezd neki az új kollekcióknak, ez most sincs másképp. A 2021-es tavaszi kollekció reflektál a vidéki élet állandósságára és a körülöttünk lévő gyors változásokra. Ez leginkább az anyaghasználatban jelenik meg, hiszen az újrahasznosított anyagok kerülnek előtérbe, így az új darabok tovább tudják mesélni a történetet. A kollekció színei is az újrakezdést szimbolizálják. A textíliákat növényi színezetek sötétítik, így minden egyes darab egyedi, megismételhetetlen. A kollekció legizgalmasabb részletei a gallérok alá rejtett hímzések! 

 

OST Konzept

A fiatal brand leginkább a Kelet-Európa ihlette darabjairól vált híressé. A kollekcióikban remekül keverednek a praktikus elemek és a Keleti blokk országainak öltözködési hagyományai. 

 

Viktoria Varga Budapest

A márka 2021-es tavaszi kollekcióját a comoi-tó festői szépsége ihlette, ami a In Bloom fantázianevet kapta. Az élénk és pezsgő színek, mint a pink, piros, narancs, türkiz, zöld, mind-mind a megújulást, frissességet képviselik és a beköszöntő tavasz előtt tisztelegnek. Az elegáns darabokat a feltűnő virágminták teszik fiatalossá. A kollekcióban a dizájner visszatér a rá már jellemzővé vált eljárások alkalmazására, mint amilyenek a pom-pom applikációk, a szalagozások és az organza anyagmanipulációk. A darabok elkészülésekor a központi szerepet játszott a fenntarthatóság fontossága, a tavaszi kollekció különlegessége a teljes egészében vágási hulladék felhasználásával készült pólók.

 

Tomcsanyi

A tervező mára inkább csak a printjeiről híres, mintsem kollekcióiról, a 2021-es tavaszi gyűjteménye természetközeliséget próbálja bemutatni jókedv formájában, amiben az élénk és vibráló színek segítenek. A tervezőt a magyar folyók és tavak inspirálták, így a printeken helyet kaptak halak, csalik, vízinövények és még egy horgászhálóra hajazó motívum is. 

 

Celeni

Cselényi Eszter alkotásai mindig közel állnak a szívemhez, ez most sincs másképp. Imádnivaló a kollekció színvilága, az üde türkizek és a pasztell rózsaszínek keveredése, amit körbe ölel az ártatlan fehér. Az elegáns szabások mellett a bohém vonalvezetés jellemzi a kollekciót! 

 

Katti Zoób

A Magyarországon is honos akantusz növény buján csipkézett szélű, dúsan erezett levelei a Katti Zoób divatház jelrendszerének is évtizedek óta fontos eleme és ezúttal is a kollekció egyik inspirációja. A fémmel átszőtt buklé, az organza, a krepdesin és a selyem taft anyagok kombinációi adják a kollekció alaphangját. A fanyar zöldek, a halovány rózsaszínek, a tört fehér, a szürkés lilák és a visszafogott kékek is az akantusz növény színeire rímelnek. Míg a karéjos levelek légies organza applikációk és míves ékszerek alakjában jelennek meg, a virágok a csipkék hímzésén elevenednek meg. Fantasztikus, ahogy az elegáns darabok a szabásvonalaknak köszönhetően fiatalosak is egyaránt, és mégis kortalanok, talán pont ezért szeretem annyira a Katti Zoób divatház darabjait! 

 

FACEBOOK | INSTAGRAM   

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr8216470830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása