A nagy Gatsby kora
Engem is utolért a Gatsby láz! A napokban mozikba kerülő filmről már biztosan mindenki hallott, és valószínűleg már sokotokat ejtette rabul a "gatsby" életérzés, ahogy engem is...



Szerintem mondanom sem kell, hogy a film egészen az 1920-as évekre repít minket, ahol még minden férfi elegánsan, és természetesen stílusosan kombinálta a ruhadarabjait. A filmben szereplő kosztümök nagyon jól visszaadják a 20-as évek eleganciáját, és azt a leírhatatlan "gatsby" életérzést, ami akár maga a luxus is lehetne, de mégsem az. Ebben a megmagyarázhatatlan pluszban nagy szerepet játszott Miuccio Prada is, aki több kosztümöt is kreált a film kedvéért.



Az 1920-as években a hagyományos és az újszerű darabokból valami extravagánsan klasszikus ruhák születtek, így ezeket az éveket a tomboló jelzővel is illethetnénk, már ami a divatot érinti. Ebben az újításban közrejátszott a háború is, ami egy korszakot zárt le, de így egy újat indíthatott el - a Gatsbyk korát. A divat mellett az emberek élet vitele is megváltozott, levetkőzték az erkölcseiket, és nyitottak lettek az új megismerésére.



A korszakban a semleges árnyalatok uralkodtam, és a hangsúly nem egy kiegészítőn volt, hanem a teljes összeállításnak passzolnia kellett - a legapróbb részletnek is harmonizálnia kellett az öltöny színével. A lágyabb, világosabb árnyalatok mellett a sötétkék és a fekete is a férfi ruhatár alapszínei voltak. Míg a zakók leginkább egy soros gombolásúak voltak, addig a mellények főleg két sorosak, és a nadrágok sem slim fit szabásúak, hanem egyenes vonalúak voltak. A korszak végére az egyenes szabású nadrágokat fokozatosan felváltották a trapéz nadrágok. Ami a kiegészítőket illeti, nem hiányozhatott egyetlen "Gatsby" ruhatárából sem a kalap, sétapálca, nadrágtartó, csokornyakkendő és természetesen a zsebóra sem.



Magam sem tudom, hogy miért, de idén divat lett Gatsby-nek lenni - ebben közrejátszott maga a film megjelenése, na és az, hogy maguk a tervezők is előszeretettel inspirálódnak a csaknem 100 évvel korábbi divatból. A Brooks Brothers például egy teljes kapszula kollekciót alkotott a film jelmeztervezőjével, Catherine Martinnel. De a Ralph Lauren, Hackett, Canali és az Alexander McQueen tavaszi kollekcióban is feltűnik egy csipetnyi 20-as évek, és egy leheletnyi "Gatsbység". A felsorolt márkák darabjai azoknak a pasiknak kedveznek, akik nem rettegnek attól, hogy egész nap zakóban kell lenniük, és akik nem "fulladnak" a nyakkendőtől.



Végezetül annyit, hogy teljesen magával ragadt a film és a kor hangulata, így a nagy izgalomban még az egyik kedven filmzenémet is megosztom veletek: 



Ti már láttátok a filmet? 

Képek forrása: FashionBeans

Ha tetszett, kövess Facebook-on és Tumblr-on, vagy kérdezz az ask.fm-en!

Már Twitter-en is eléhettek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr417297093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása