TONI&GUY Fashion Week Budapest AW14
A Fashionfave online divatmagazin jóvoltából én is részt vehettem a TONI&GUY Fashion Week Budapesten, ahol napjaink hat legpiacképesebb magyar márkája mutatta be legújabb, 2014-es őszi kollekcióit. 

A FGFWB hivatalos napilapja, a The Budapest Fashion Journal, címlapon boncolgatja a divathetek létjogosultságát, és azt, hogy a digitális platformok elterjedésének köszönhetően ma már szinte elvárás, hogy az adott bemutatót online is követhesse a világhálón az összes divatrajongó. “A fashion show ma már nemcsak egy szűk körnek szóló rendezvény, hanem a globális márkaépítés egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszköze” - olvasható a napilag címlapján, s ezt mi magyarok is nagyon jól tudjuk, hiszen mára Magyarország legnívósabb divateseménnyé nőtte ki magát a TONI&GUY Fashion Week Budapest. Nem beszélve arról, hogy a hazai érdeklődők mellett egyre több nemzetközi platformról érkeznek folyamatos pozitív visszajelzések, ami azt bizonyítja, hogy a nemzetközi porondon is van igény a magyar márkák iránt. Ugyan vitatkozhatnánk azon, hogy a számtalan feltörekvő márka közül miért csak hat ‘kivátságos’ brand van jelen folyamatosan a FGFWB-en, ellenben itthon ma sajna csak ez a hat márka tud megfelelni a nemzetközi elvárásoknak, vagyis a sajátos látásmód és egyedi, felismerhető stílus mellett, a meglévő tőkének köszönhetőn képesek egy szezonnal a többi magyar brand előtt járni.



Ugyanis a hétvégi rendezvényen már a 2014-es őszi kollekciókat vonultatták fel a kifutón a magyar tervezők, melyeket én is árgus szemekkel figyeltem a nap folyamán, és posztoltam is nektek Instagram oldalamon a kedvenc darabjaimat és modelljeimet. Pár nappal a bemutatók után általánosan elmondható, hogy a 'pesti divat' nagyon modern, előremutató, de ugyanakkor romantikusan lágy is, s ha kell romantikus is tud lenni. Mivel a mai napig elfogult vagyok a magyar tervezőkkel így egyetlen kollekciót sem szeretnék kiemelni, nem is tudnék, hiszen minden márkának megvan a saját pikantériája, ami miatt a szívembe lopta magát.



KATA SZEGEDI
Nem vitás, hogy Szegedi rajong a különleges printekért, hiszen a tervezőnő 2014-es őszi kollekciója is dúskál a különleges nyomatokban, melyeket a magyar dizájner most újra rafinált szabásokkal és egy nagy adag camo-val bolondított meg. Szegedi kollekciójában egyszerre vannak jelen a letisztult szabásvonalak és a romantikusan lágy pasztell árnyalatok, így az egész kollekción egyfajta kettősség vonul végig, amit a 90-es évek sportos lezsersége köt össze. A bemutatót követően az egész Dorottya Palota a kollekció egyetlen piros kabátjától volt hangos, ami egy csapásra a szakma kedvence lett, és nektek hogy tetszik?



NUBU
A magyar márkák közül talán a NUBU rendelkezik azzal a plusszal, amiről azonnal felismerhető a tervező trió bármely darabja, hiszen szezonról szezonra képesek újat alkotni minimalista jelszó alatt úgy, hogy sosem egy szó szerinti szürke, unalmas szett legyen a végeredmény. Színeket tekintve továbbra is a fekete-szürke-fehér kombinációé a főszerep, amit 2014 őszére leheletnyi kék és barna bolondít meg, valamint Swarovski-elemekkel és plexilapokkal applikált darabok tették merésszé a kollekciót. A brand őszi kollekcióján a nőiesség és a letisztult oversize szabások harca vonul végig, hiszen a trió újra a kifutón mutatta be, hogy a túlméretezett, minimalista darabok is lehetnek nőiesek, és szexik. A bemutatót a modellek kezében lógó csilingelő fémhengerek kissé idegesítő hangja tette felejthetetlenné, ami még inkább hangsúlyozta a márka erős látásmódját.



JE SIUS BELLE
Ugyan a márkától eddig főleg színes és mintás kollekciókat kaptunk, ellenben 2014 őszére egy teljesen fekete kollekcióval jelentkeztek. Mondhatnám azt is, hogy elcsépelt és nem túl fantáziadós egy ilyen sötét kollekcióval várni az hideget, de szívem nem engedi, hogy ezt mondjam – ugyanis a kifutón bemutatott összeállításokban volt valami fantázia, valami fűszer – amitől nem lett unalmas a teljes kollekció. Hol metálos applikációk, patchwork-hatású felületek, gyakran virágok, néha pedig rafinált szabások tették érdekessé a szombati show-t.



ANDA
Újra egy ‘fekete minimalista’ kollekció, újra egy egyedi látásmód találkozása a vad erotikával. Azonnal szeretném kiemelni a hard edge művészeti irányzat inspirálta kollekció bőr applikációs és áttetsző anyagokkal bolondított darabjait, hiszen kevés olyan bevállalós magyar dizájner akad, aki mer ilyen merész lenni és ezt mi mindenképp díjazzuk. Talán ha nem lett volna fantáziával fűszerezve a kollekció, akkor lehetséges, hogy most az unalmas jelzővel illetném a látottakat, ellenben Anda Emília mesteri redőkkel, feltűnő fűzőöltésekkel, olykor pedig rojtokkal tette izgalmassá legújabb darabjait, nem beszélve a lézervágott bőr anyagokról.



NANUSHKA
Sándor Szandrában egyszerűen nem tudunk csalódni, hiszen nagyon jó érzése van ahhoz, hogy eltalálja mire van szüksége az adott szezonban egy Nanushka-nőnek. Őszintén szólva nagyon megörültem, mikor a nap vége felé végre egy ‘színes’ kollekciót láthattam, hiszen színesen vidám is lehet az ősz, hisz nem kötelező tetőtől talpig feketébe öltözni a hidegebb hónapokban. Nagyon szépen mutatott ahogy az élénkebb színek érvényesültek a földszínek és a pár fekete-fehér kombináció mellett, így a végeredmény egy roppant érdekes, városias kollekció lett.



USE UNUSED
Nem kérdés, hogy a nap attrakciója, és egyben a TGFWB fénypontja a 2014-es őszi USE unused bemutató volt, amely kollekciót Mihalik Enikő is az első sorból figyelt. Őszintén szólva mindig is imádtam a trió a munkásságát és azt az eleganciát ami körbelengi az USE darabjait, szerencsére ez a franciás báj most is jelen volt a kifutón, amit rafinált szabásvonalak tettek még különlegessé. A brand szokásához híven most is egy elegánsan színes kollekciót vonultatott fel a kifutón – talán szívemhez közelebb állnak a camel és a narancsos árnyalatú darabok, de a fekete-viola outfitek is roppant stílusosan mutattak a kifutón. A Füzes-Godena-Tóth trió 2014 őszére főleg domborított kötéseket és rafinált szőrmés megoldásokat kínál, amely darabok bármely hétköznapi összeállítást feldobnak a maguk különlegességükkel.



Fotók forrása: Holecz Endre

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr127296375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolko Toth 2014.04.28. 16:23:35

Hatalmas hiba és félrevezetés azt írni, hogy csak ez a hat márka képes a nemzetközi megfelelésre!

Attila Kász 2014.04.28. 21:52:58

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy itthon is sok remek dizájner dolgozik, ellenben még mindig azon a véleményen vagyok, hogy ez a hat brand képes kellő színvonalú munkával képviselni Magyarországot a nemzetközi piacon - a sort talán Dora Abodi és a Napsugar von Bittera márkákkal egészíteném ki.
süti beállítások módosítása