PHOTO DIARY #7
Ugyan az utóbbi időben a rovat bejegyzései hatalmas érzelembombákká nőtték ki magukat (itt), épp ezért mára újra klasszikusabb témát, a férfi emancipációt, boncolgatom pár sor erejéig.

Conchita Wurst jött, sokkolt, majd győzött - avagy elkezdődött a férfi emancipáció korszaka!? Mondhatni túl sokáig uraltál a férfiak a világot, amit jól tönkre is tettünk, ellenben a mai, erősen elnőiesedett világban a valódi férfiasság az egyik legnagyobb hiánycikk. Ugyan a férfiakat nem kell felszabadítani - köszönjük, felszabadítjuk mi magunkat, ha kell - ugyanakkor figyelembe kell vennünk azt is, hogy hatalmasat változott a világ az elmúlt pár évtizedben. Talán napjaikban érezhető leginkább, hogy a két nem közti szerepek már nem csak egyenlőek, hanem egyre gyakrabban, nemcsak a négy fal között, hanem látványosan is felcserélődnek, főleg a divat világában. Igen, valahol itt érkeztünk el az osztrák transzvesztita énekeshez, bár ez a 'jelenség' - legalábbis a színpadon, nem is olyan újkeletű dolog, mint azt sokan hinnénk - erről bővebben itt olvashattok. Míg az Y generáció napokig Európa elfogadását ünnepelte Conchita Eurovíziós győzelme után, addig az idősebb korosztály szinte minden fórumon nemtetszését hangoztatta Európa új dívája felé, miszerint a 'szakállas nő' nem lehet példaértékű a fiatalok előtt. Órákig vitatkozhatnánk azon, hogy Wurst kisasszony megérdemelten győzött-e vagy sem, ellenben tény, hogy nagyon is jó szakmai team állt az osztrák csapat mögött, hogy mára Thomas Neuwirth-ből Európa 'szakállas nője' lett. 

Hogy mennyire született rossz testbe Conchita? Szeretnék a divat világa felé fordulni e témában hiszen, nem egy ismert modell van, aki egyszerre szerepel női és férfikampányokban és bemutatókon is, bár a legismertebb mégis Andrej Pejic, a modellvilág 'profi lázadója'. Pejic egy átlagos szürke férfi modell volt mindaddig, míg Jean Pal Gaultier fel nem fedezte, és 2011-es tavaszi couture bemutatóján nem Andrej viselhette a francia tervező mesés menyasszonyi ruháját - egy csapásra Pejic lett az egyik legkeresettebb női(!) modell a szakmában. Pejic még az interjúkban sem hajlandó kizárólag nőként vagy férfiként meghatározni magát, többször arról mesélt, hogy rengeteg negatívumot kapott a modellektől, mert egyszerűen úgy vélték, hogy nem fair, hogy kétfelé játszik - szerintetek? Az androgün modellek nem születtek rossz testbe, nem elégedetlenek testükkel, nem érzik magukat a másik nemhez tartozónak, ellenben az egyik legismertebb svéd származású androgün modell, Erika Linder mégis egy időre összekötötte életét Andrej Pepic-vel, aki Twitteren meg is osztott egy képet Erikáról a következő szöveggel: 'Erika Linder az én hercegem!' Hol voltak ilyenkor a feministák, amikor egy kapcsolatban a született férfi képviseli a gyengébbik nemet, míg az igazi nő, aki viseli a nadrágot. Hol fonódik össze Andrej Pejić, Erika Linder és Conchita Wurst története? Talán épp ott, hogy mindannyian a maguk idejében, a maguk szakmájában valami olyat mutattak, ami eléggé feltűnő volt ahhoz, ahogy híresek legyenek - és az, hogy ez a hírhedtség meddig tart, az csak azon múlik, hogy meddig tudnak valami olyat mutatni, ami elég érdekes ahhoz, hogy beszéljünk róluk. S hogy mikor jön el annak az ideje, hogy James Bond nő lesz, aki mellett egy Bond-fiú játssza majd a sármos csábító szerepét, az csak rajtunk, férfiakon múlik, nah és a feministákon.



Fentebb már említettem, hogy a mai poszt nem lesz csöpögős, bár annyit engedjetek meg, hogy a következő három hónapom jelmondatával: 'Looking good and felling fine!' és Lady Gaga Fashion! szerzeményének egy különleges változatával búcsúzzak mára.  


Íme az elmúlt pár hét számomra legkedvesebb fotói:


A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr627296305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása