CoutureSTYLE 2.0: Ujvári Viktória

Az újonnan indult rovatban ezúton egyik legkedvesebb bloggerinámat, a Kerubina Style alapítóját, Ujvári Viktóriát faggattam a hazai férfiak stílusáról! 

 

Nem véletlenül választotta többször is a legjobbak közé Viki szettjeit a hazai Marie Claire (itt és itt), hiszen a fiatal lány vérében van a stílus. Nem mellesleg, saját felülete mellett Magyarország egyik leglátogatottabb online divatmagazinjának, a Fashionfave, vezető szerkesztője is egyben. Több ezer követőjének naponta bizonyítja, hogy véleményformáló erejével igenis ott a helye a magyar bloggerek élmezőnyében, s most elérkezett az idő, hogy a férfiak is tanuljanak Ujvári Viktóriától! 

 

attinak.jpg

 

Mit gondolsz a magyar férfiak öltözködési szokásairól?

Vegyes érzések vannak bennem ezzel kapcsolatban, ugyanis mint itthon sok minden másról, így az öltözködésről is elmondható, hogy sokan fekete-fehérben azaz nagy szélsőségekben gondolkodnak. Még sajnos mindig azt látom, hogy az utca embere esélyt se ad annak, hogy valaki önmaga lehessen. A klisék és a címkék börtönében élünk, sokan még mindig azt hiszik, hogy jól öltözni pénz függvénye, pedig nem, egész egyszerűen csak nyitottság kérdése! Nem egy férfit látok az utcán a slim fit nadrágban "fuldokolva", vagy abszolút indokolatlanul kiegészítőkkel teleaggatva. A szélsőségek korlátainak ledöntésén túl, azért tudni kell szelektálni, ami itthon még sajnos ahogy látom eléggé gyenge lábakon áll. Nem kell erőlködve követni egy hullámot amit éppen a különféle magazinok, üzletek és a divathetek ömlesztenek ránk, mert a nagy próbálkozások közepette elfelejtenek önmaguk lenni, és ez meglátszik az összképen is. Mindezek ellenére, örülök annak, hogy már elindultunk egy úton és ennek már érezhető a pozitív szele.

 

Szerinted mi az a pár alapdarab, ami egyetlen férfi szekrényéből sem hiányozhat?

Fehér/akár farmer slim fit ing, slim fit öltöny, klasszikus kék farmer (akár egy szaggatott darab is), jó szabású bőrdzseki, pár márkás cipő (alkalmi, bakancs és sneaker), egy jobbfajta fehér póló. És a folytathatnám még a sort, de úgy gondolom ezek tényleg az alapok.

 

collageeee.jpg

Fotó: Farkas Ágnes

 

Mi lehet az a plusz, ami külföldi férfiakat stílussá teszi, és itthon hiányzik a pasikból?

A merészség! Nem érdekli őket a külvilág véleménye, reggel azt az összeállítást választják amihez kedvük van, nem ragaszkodnak semmihez se görcsösen, mintha ez az egész náluk zsigerből jönne. Szerencsém volt pár divatfővárosban megfordulni, és azt vettem észre, hogy kultúrától és kortól függetlenül, a férfiak tudnak és szeretnek is öltözködni. És az egésznek a kulcsa talán abban rejlik, hogy ők viselik a ruhát, és nem a ruha őket! Nem azt mondom, hogy csak tökéletes outfitek jöttek velem szembe az utcán, mert nem, de a százalékos arány még mindig jobb mint hazánkban. Még akkor is, ha azon összeállítások közül kevés állná meg a helyét a hazai közízlés szerint, hisz ne feledjük ha nem is fényévekre de pár lépéssel azért előttünk járnak.

 

Szerinted miben és milyen irányban változott a magyar férfiak öltözködése az elmúlt években? Minek tudhatjuk ezt be?

Szerintem mindenben és minden irányban! Az utóbbi 10 évben gombamód szaporodtak el az elérhető árkategóriájú üzletek, és ennek egyaránt láthatjuk pozitív és negatív oldalát is (ez sajnos a gyengébbik nem öltözködési szokásairól is elmondható). Sokan még mindig nem tanulták meg azt, hogy ami a próbababán jól áll, vagy kapható egy fast fashion boltban, az nem feltétlen a nagybetűs divat. Nyugodtan kiléphetnek abból a komfortzónából, amibe évekkel ezelőtt zárták magukat, hiszen nincs mitől félni. Itt jön megint elő az a túlzott szélsőséges felfogás amiből nagyon lassan tudunk csak kitörni, egy kisebb réteg (ami szerencsére szépen gyarapodik) lassan de biztos már elkezdte bontani azt a bizonyos falat és ezt jó látni. Az újabb generációk (hogy kicsit hivatalosabban fogalmazzunk az Y és a Z), már nyitottabbak a divat (és a világ) felé, nem gondolkodnak annyira szabályokban (például hogy mit-mivel hordjanak) és esélyt adnak különlegesebb daraboknak is. Persze nekik valahol már könnyebb dolguk van, mint nekünk volt sok-sok évvel ezelőtt. Az internet mára már az okostelefonok megjelenésének hála, tényleg az élet alapkelléke lett, így percről-perce inspirálódhatnak megszámlálhatatlanul sok platformon. Ahogy látom, próbálják is utolérni a külföldi trendeket. Hogy a végeredmény minden esetben jó-e? Inkább azt mondom, hogy biztató.

 

collageeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

Fotó: Farkas Ágnes

 

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat? Honnan merítesz ötletet?

Vegyes! Nem tudnék magamra húzni egy keretet sem, hiszen nem mondanám magam szigorúan trendkövetőnek. Például abszolút hangulatfüggő az, hogy reggel mit veszek fel, van hogy a nőies és van hogy a sportosabb vonalat választom. Néha csak felkapom ami a kezembe akad, máskor pedig hosszú perceken át állok a tükör előtt különféle összeállításokat cserélgetve. Leginkább külföldi blogokról inspirálódom, illetve az Instagram, Lookbook és a Pinterest street style képei se hagynak hidegen. Amikor jön egy ötlet, azt mindenképpen megvalósítom és ilyenkor tényleg utólagos szempont az, hogy az utca embere mit szól majd hozzá. Nem mondom magam egy lázadó típusnak, aki próbál minél kirívóbb lenni, de ha a magassarkúhoz zoknit szeretnék húzni, akkor zoknit is húzok. Ahogy Lauren Hutton mondta „A divat az, amit évente négy alkalommal ajánlanak neked a divattervezők. A stílus az, amit választasz.”

 

FACEBOOK | INSTAGRAM | LOOKBOOK

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr607470152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása