Micsoda nő ez a férfi

mark_kiemelt.jpg‘Micsoda nő ez a férfi’ -  énekli Oroszlán Szonja az Egy szoknya, egy nadrág című film betétdalában, persze már csak egy modern feldolgozásban, hiszen 1943-ban Latabár Kálmánnal a főszerepben egyszer már kasszasikert aratott a férfi női ruhában karakter. 

Mark Bryan lehetne napjaink Sóvári Pétere - robotikamérnök Németországban, gondos családapa, aki imádja feleségét és unokáit, nem mellesleg szoknyában és magassarkúban éli mindennapjait. Sokan gondolhatják, hogy Mark hóbortja újkeletű dolog, ellenben az ókori kultúrák sem különböztettek meg az öltözködésben női, illetve férfi nemet - gondoljunk, csak a római tógára. Nem beszélve arról sem, hogy a lepelruha az arab világban ma is jelen van. A japán kultúra alappillére is egy nadrágszoknya, úgynevezett hakama, amit előbb a harcosok viseltek és csak utána épült be a női ruhatárba. A sort a kilttel folytatnám, ami ugye a skót népviselet tradicionális darabja, ami szintén egy szoknya, férfiaknak. Talán kevésbé meglepő, hogy XIV. Lajos is előszeretettel viselt nadrágszoknyát, sőt az ő idejében az arisztokrata körökben még a férfiak is magassarkút viseltek. A 19. század elején kezdett uniformizálódni a férfi divat, amikor a harsány színeket sötét és vastag szövetek váltották. Mondhatni a mai napig ez az az öltözködési norma, ami a klasszikus értelemben vett sztereotip férfi divatot jellemzi. A nyugati világban a 60-70-es években már elindult egyfajta forradalom, amely során újra szeretnék elmosni az éles határokat a női és a férfi ruhák között. Ezen mozgalmak mondhatni ma élik fénykorukat, ugyanis sosem volt olyan erős a divat körforgásában az uniszex-divat, bár ma már inkább a genderness a divatos megnevezése e tendenciának. A genderness egy olyan szabás, ami nem kapcsolható egyetlen nemi sztereotipiához sem. 

 

palomo-spain-4.jpg

Vajon válhat-e esztétikai normává a 21. században, hogy férfiak szoknyát viseljenek? Vajon lebonthatóak-e a sztereotip öltözködési normák napjainkban?

A ‘szoknyás férfiak’ nem egy teljesen új jelenség, hiszen a 60-as években David Bowie vagy épp Mick Jagger is gyakran szoknyában lépett színpadra. Ugyanakkor kétség sem fér hozzá, hogy ezen történelmi pillanatok csak figyelemfelkeltésre szolgáltak. Ahogy a 90-es években is főleg csak a meghökkentésről szólt, amikor Jean Paul Gaultier vagy Raf Simons női szoknyában küldött kifutóra férfi modelleket. Napjainkban a Palomo Spain márka híres arról, hogy a nőknek szánt ruhákat férfi modelleken prezentálja, bár sosem lehet tudni, mikor érkezik el az az idő, mikor már nemcsak nőknek szán sztereotip női ruhákat a tervező. 

A divat egy folyamatos újragondolás, hiszen folyamatosan a múltból és a különböző kultúrákból inspirálódik. Az egzotikus kultúrákban ma sem kérdés, hogy egy földig érő ruha vagy épp egy szoknya mennyire férfias vagy sem. Az erőviszonyokat a színkódok jelentik, és nem a formák. Ha kikacsintunk a saját kultúránkból, akkor teljesen normális, hogy nem egy ruhadarab különbözteti meg a nőt a férfitól. Évekkel ezelőtt figyelemfelkeltésről szólt még ez a jelenség, ma már teljesen megváltozott. A Z-generáció abszolút  nyitott a változásokra, teljesen más látásmódban közelíti meg azokat az öltözködési szabályokat, amiket 10-20 éve még nagyszüleink komolyan vettek. Sőt, ezen fiatalok körében gyakran felmerül már most a kérdés, hogy a ruhának muszáj-e nemet közvetítenie! Az új generációkat már nagyon sok külső behatás éri, és egyre kevésbé a praktikusság vezérli a változásokat. Egyre inkább a belső kerül előtérbe, hiszen az öltözködés szavak nélküli kommunikáció! 

Olyan világban élünk, ahol a fix határok egyre inkább mosódnak el. Minden, ami eltér a megszokottól, az először csak egy tendencia. Majd ahogy idővel megszokja az ember, és beépül a mindennapokba, az egykori tendenciából norma válik. A kérdés csak az, hogy melyik generáció töri meg a ma ismert és elvált sztereotip öltözködési normákat. 

Ma már teljesen elfogadott, hogy a nők nadrágot viselnek, ami egy sztereotip maszkulin ruhadarab. Természetesen ez sem egyik napról a másikba épült be a nők ruhatárába, harcoltak érte. A nadrág akár a feminizmus szimbóluma is lehetne, a mozgalom már a 17. században megjelent, de csak a 19. század második felére teljesedett ki első hulláma. Évezredes alárendelt szerepből mutatták meg egy férfiak vezérelte világban, hogy ők is érnek annyit, mint a férjeik. A nők kivívták az egyenjogúságukat, és szimbolikus értelemben tudatták a férfiakkal, hogy ők is képesek viselni azt a bizonyos nadrágot! A 20. századra a nadrág viselése teljesen elfogadott lett a nők körében, amely ruhadarab népszerűsítése szorosan kötődik Coco Chanel és Marlene Dietrich nevéhez is. Ugyanakkor talán a legikonikusabb mégis Yves Saint Laurent 1966-os kollekciója, mikor megalkotta a Le Smokingot, vagyis a női alakra szabott szmokingot. Mondhatni rövid idő alatt, nagyjából 100 év, a rebellis viseletből egy új norma született. 

harry_styles_vogue_dec_2020.jpg

Kasztrálja-e magát a férfi, ha szoknyát vesz? Lehet-e a feminizus hozatéka a nemek felcserélődése? 

Az evolúció ma is zajlik. A macsó férfiak egyre inkább mennek ki a divatból, hiszen ma már elvárás, hogy a férfi is nevelje a gyereket, kivegye a részét a házimunkából. Mondhatni elnőiesednek a férfiak, míg a nők karriert építenek és az asztalra teszik a pénzt szintén, ahogy korábban a férfiak is. Egyre inkább változnak meg a szerepek, és ezek után csodálkozunk, ha a férfiak szoknyát húznak, akár csak szimbolikusan is. Azáltal, hogy a nők felszabadították magukat, mondhatni értéktelenné is váltak - hiszen már ők is házasság nélkül megkaphatják a szexet, a védekezéssel nem minden érintkezésből születik gyerek, nem mellesleg ahogy férfiak, úgy a nők is egyre kevésbé szeretnének kötődni. 

Megkérdőjelezhetetlen,  hogy a nők ugyanannyit érnek, mint a férfiak: elfogadtuk, hogy a nők nadrágot viselnek, akkor ma el tudjuk-e fogadni, hogy a férfiak szoknyát viseljenek. Úgy gondolom, hogy itt az ideje felhagyni a nemek sztereotip tulajdonságaival és újra értelmezni azokat. Sok esetben a férfiak még ma is félnek felvenni egy rózsaszín ruhadarabot - ez is arra következtet, hogy sokan egy textiltől érzik magukat férfinak és ezáltal egy női ruhában elveszítenék erejüket. A tudomány jelenlegi állása szerint nem egy textil szabja meg valaki szexuális orientációját. De ha még téves jelet is ad róla, mi van? Ha egy homoszexuálist nem zavar, ha heteroszexuálisnak nézik, akkor egy heteroszexuálist se kellene zavarni, ha homoszexuálisnak nézik, nemde? A mi generációnknak még meg kell tanulnia, hogy az öltözködés csak egy játék. Mark Bryan mellett Billy Porter és  Harry Style sem restek női ruhába bújni, nemrég pedig Kid Cudi rapper kavart nagy port, mikor is egy Off White estélyiben jelent meg az SNL forgatásán. Ennél is frissebb élmény Lewis Hamilton 2021-es MET-gála összeállítása, a magyar közönség a mai napig nem tudta feldolgozni a hétszeres Formula-1-es világbajnok csipkeblúzát. Miközben a nők elég kemények ahhoz, hogy nadrágot viseljenek, addig a férfiak puhányok, hogy magassarkút húzzanak. A kérdés sok esetben csak az, hogy ezzel mit is szeretnének a férfiak elérni. Egyáltalán szeretnének-e elérni valamit, vagy csak ez is egy újfajta extravagancia. A maszkulin nadrág 100 év alatt épült be a női ruhatárba, tehát a 21. század második felére fog eldőlni, hogy ez a ma még csak extrém trend képes-e lesz normává válni az öltözködési kultúránkban. 

 

FACEBOOK | INSTAGRAM 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszcouture.blog.hu/api/trackback/id/tr3816708202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eino81 2021.10.06. 11:38:56

Minden csak nyitottság kérdése. Magyarországon ez ma elképzelhetetlen, de én pl. pár száz kilométerrel nyugatabbra már simán járok (férfi létemre) magassarkúban és szoknyában az irodába, és aki már többször látott, elfogadta ezt. De útközben sincs sok problémám, az itteni lakosság elég liberális és nyitott. Csak páran furcsállják és néha lefotóznak. Minden kezdet nehéz, de mivel már vagy 3 éve csinálom ezt, már csak elindulok és kész. Nem kell azon görcsölni, mások mit gondolnak. Barátnőm már megszokta, hogy ilyen vagyok :)

Eino81 2021.10.06. 11:46:17

Az előbb volt itt egy hozzászólásom, és eltűnt... Normális ez?... Nem volt benne semmi sértő...

Kász Attila 2021.10.06. 11:49:25

@Eino81: bocsi, véletlenül félre kattintottam, de már újra elérhető a komment, és köszi, hogy megosztottad velünk, hogy van pozitív példa is

Eino81 2021.10.06. 11:52:18

@Kász Attila: Rendben, most már én is látom. A korábbi kommentemet akkor nyugodtan töröld innen, azt a másfél soros előzőt :)

Naegleria Fowleri Jr. 2021.10.06. 12:12:44

Vajon kasztrálja magát a férfi ha szoknyát húz?
Vajon válhat esztétikai normává, hogy a férfiak szoknyát viselnek?

Igen
Nem

Nagyon szívesen!

Eino81 2021.10.06. 12:14:25

Amúgy a magassarkút viselő férfi nem olyan ritka, én magam is ismerek más (heteroszexuális) férfiakat, akik elég bátrak ehhez. Vagy elég csak az Instagramon rákeresni a "man in heels" szavakra. Nem kell melegnek lenni ahhoz, hogy valaki magassarkút viseljen.

Naegleria Fowleri Jr. 2021.10.06. 12:17:54

@Eino81: de :)
Relativizálhatod, önigazolhatsz, de ettől még igaz marad...

Pech, de hidd el nekem, hogy az egész világ számára jobb, hogy te valahol nyugaton tipegsz és nem itt. Ez egy nem zéró összegű játszma így. Ha itt próbálkoznál vele, zéró összegű játszmává válna...

Eino81 2021.10.06. 13:00:42

@Naegleria Fowleri Jr.: Kell a fenének önigazolás, csak elmondtam pár példát. Amúgy a fene akarna visszaköltözni Magyarországra. Ha egyszer az ember megtapasztalja az igazi szabadságot, bármi is az, nem csak az pl. hogy mit viselhet, nem vágyik vissza a régibe. Inkább élek így, hogy nem nyomok el magamban semmit, mint megkeseredetten végigélni egy életet. Nem volt könnyű előjönni ezzel, hidd el. Mennyi ember lehet odahaza is, akik rejtegetnek magukban valamit (nem pont ezt)? Sokkal jobb, ha az ember úgy él, hogy hagyják élni. Munkában is hagynak dolgozni, stb. Itt mindenkinek megvan a saját maga baja, ezért nem nézik, a másik milyen. Odahaza meg mi megy? Áskálódás, pletyka, feljelentgetések, stb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.06. 16:18:20

A posztoló, hogy az álláspontját óvja, szándékosan elmos fontos különbségeket. Az uniszex, sőt, transzvesztita öltözködés védelmében kijelenti, hogy a rómaiak mind tógát hordtak, ezért ott nem volt nemek közötti különbség, vagy hogy a nők egy ideje már nadrágot si hordanak, pedig az milyen maszkulin viselet. Helytelen dolog behunyni a szemünket, és úgy tenni, mintha ne lenne számtalan különbség a nőknek és férfiaknak szánt nadrágok között. Maga a nadrág más népek között is előfordul női viseletként, mégis megtartja a nemi jellegét az öltözet, a liberális Nyugaton mostanában kötelezővé váló heteroszexuális nemiidentitás-tagadás nem lesz automatikusan része ezeknek a kultúráknak. A női és a férfi divat azokból az apró jellegzetességekből él, amelyekkel a nemek megkülönböztethetők, és mérget veszek rá, hogy a Rómában valamiért nem hosszú, redőzött ruhát viselő nők öltözete minden római számára egyértelműen árulkodott a nemekről, valamint a társadalmi osztályról, származásról, néha még a foglalkozásról is. Az elsőre uniszexnek hihető farmernadrágok között is rengeteg olyan van, amelyet magát férfinak tekintő férfi nem vehetne magára a nevetségessé válás létező kockázatának vállalása nélkül. A bikini és a fehérnemű közötti nem elhanyagolható különbségekről is bizonyára hosszú szónoklatot tarthatna bármely divattervező. Igenis vannak különbségek.

"A kérdés csak az, hogy melyik generáció töri meg a ma ismert és elvált sztereotip öltözködési normákat."

Miért kell direkte várnunk, hogy valaki megtörje a normákat? Olyan fontos ez valakinek, hogy elébe is akar menni? Aki a normát megtörni akarja, az ma is megteheti, hirdetve, hogy ő törni akar, de a norma ettől még nem fog szükségszerűen változni. Nehezen hinném, hogy egy kis faluban, ahol az arcokhoz nevek és ismeretségek is tartoznak, olyan egyszerűen venné tudomásul a közösség, ha egy férfi szoknyában és női cipőben kezd flangálni. A névtelenséget nyújtó és közönyösségre kényszerített nagyvárosokban felbukkanó hóbortok megmaradnak a városi népek hóbortjának, mindig is megvolt ez a különbség, most éppen a homárlobbi nyomul, de csak a városi emberek között. A norma legfeljebb korlátozott hatókörben változtatható meg erőszakkal, kivéve az olyan vérzivataros országokat, _igazi_ diktatúrákat, mint például Észak-Korea, ott a parancsuralom akár a szoknyát is kötelezővé teheti a férfiak számára. Remélem, hogy senki nem akarja itt is azt a világot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.06. 16:22:14

@Eino81: " Inkább élek így, hogy nem nyomok el magamban semmit, mint megkeseredetten végigélni egy életet."

Nem nyomod el magadban a lázadó dühöt? A gyilkos indulatot? Vagy mégis? Akkor te nem vagy teljesen szabad.

A szabadságról prédikálók szeretik elhanyagolni azt az apróságot, hogy ők maguk rakják össze menüből, hogy miben is akarnak szabadok lenni. Ismerek olyan híresen "szabad" országot, mondjuk, Hollandiát, ahol nem szólják meg a melegeket, de rendőrt hívnak, ha egy ismeretlen leül egy padra és ott várakozik. Szabadság, gratulálok.

Eino81 2021.10.06. 16:51:03

@Androsz: Nem értem, milyen lázadó dühről vagy gyilkos indulatról beszélsz. Nem hívok rendőrt olyanra, aki leül mellém. Ez hülye példa. Nem tudom, a fenti szövegemet milyen hanggal olvastad, tudom, egy leírt szöveget sokféleképpen lehet olvasni, és a végén kiderül, aki írta, teljesen semleges, normális hangnemben gépelte. Mint én is.

Nem ismersz. Nem azt mondom, hogy hordjon minden férfi női holmit. Csak azt, hogy igenis vannak férfiak, akik a nőket szeretik, de közben meg a női holmikat is. Lehet, hogy te nem látod, de elég sok ilyen férfi van. Csak sokan nem merik nyíltan felvállalni, saját névvel, arccal. 100 éve a nőket is megvetették, mert nadrágot kezdtek hordani. Nekem is van olyan nőismerősöm, aki simán férfi lehetne, mert rövid a haja és úgy öltözködik. Régóta volt bennem a vágy, hogy ezt-azt felvegyek, és ha egy nőnek szabad, nekem miért nem? Hát bevállaltam. És jobban érzem magam. Kész. Persze, nevetségesnek számítok olyan helyen, mint Magyarország, mert a magyar nép nagy része nem kész erre. De mivel, gondolom, te konzervatív vagy, számodra kicsit külföldön élni, ahol más a légkör, nem lenne olyan, mint nekem. Nekem kolléganőim mondták, hogy ez az igazi bátorság. De mivel neked én egy szokatlan látvány lennék, meg eleve undorodsz ettől, gondolom, neked sosem lennék elfogadható látvány. A kollégáim megszokták már. És nem néznek hülyének, degeneráltnak, vagy bármiféle rossznak. Ez az, ami odahaza nincs meg. Az, hogy elfogadod a másikat úgy, ahogy van.

Nem a normát akarom megtörni. Nem én akarom megmondani másoknak, hogy mit viseljenek. Én csak a példát hozom, hogy van ilyen. De írhatok ezernyi sort is, akkor sem fogod megérteni, mert nem próbáltad és nem is fogod soha. Nézd, én nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom, nekem ez az, amit csinálok...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.06. 19:34:12

@Eino81: "De mivel, gondolom, te konzervatív vagy"

Nálad konzervatívabb, ez halálbiztos. Egyébként konzervatívnak sok dologban elég liberális vagyok, de nem vágyok női ruhákra, az igaz.

"Nem értem, milyen lázadó dühről vagy gyilkos indulatról beszélsz."

Csak olyanról, ami egy elég hosszú élet során néha rátámad az emberre. Én éppenséggel éppen ma szerettem volna pépesre verni valakit - nem mindennapos nálam -, de kénytelen voltam letenni róla. Oda a szabadság, vagy nem?

"számodra kicsit külföldön élni, ahol más a légkör, nem lenne olyan, mint nekem."

Ez is igaz. Én nem tudok hazát váltani. Ha még nagyon fiatal lennék, ma talán nem így gondolnám, de amikor én fiatal voltam, akkor még így gondoltam.

Mindemellett én nem támadlak. Ártatlan hóbort a tiéd, amivel legfeljebb neked kell megküzdened, mást nem érint. Csak nem szeretem, ha a mostanság sokfelé kialakult félelemszagú szabadságot méregetik az én itthoni, meglévő, kiismert, kiélvezett szabadságomhoz. Nekem, és ez személyre szabott kategória, nem igényem, hogy engem a környezetem női ruhában zokszó nélkül elfogadjon, ezért nem érzem magamat korlátozva sem emiatt. De mondom, nem támadlak. Mellesleg pedig igaza van @Kász Attila: -nak, hasznos, hogy egy pozitív leletet is megismerhettünk.

Eino81 2021.10.06. 19:44:12

@Androsz: Jó, én sem vagyok az a haragtartó, velem is lehet normálisan beszélgetni, nem is mondom, hogy támadsz :)
Én sem akartam régen hazát váltani, aztán ez lett belőle. Két évre jöttem ki, aztán 11 lett belőle. Csak közben én is megváltoztam és ez lett belőlem (régen vallásos és konzervatív voltam, aztán liberálisabb lettem, sok dologban csalódtam, köztük pl az egyházban is).
Azért ne verj pépesre senkit, nem jó az, már a gondolat se. Egy ideje úgy vagyok, hogy jobb, ha nem stresszelek, senkinek nem jó, de főképp nem az egészségemnek. Biciklizéssel vezetem le.
Ártatlan hóbort ez, igen, nem ártok vele senkinek. És bárki bármit mond, én a nőket szeretem, meg hát ezt is.

Naegleria Fowleri Jr. 2021.10.06. 21:12:09

@Eino81: Tudod, az a helyzet, hogy amíg tudod, addig tartod magad ehhez a sztereotípiához "Áskálódás, pletyka, feljelentgetések, stb.", hisz racionalizálás nélkül te konkrétan csak egy mezei bevándorló buzeráns vagy ott, ahol vagy.
Megértelek, hidd el.
Ettől még azonban igaz marad, hogy aki normálisan viselkedik, azt nem basztatják itt sem.
Pechedre nem basztatják...
Téged hátulról lefoghat és megqúrhat 10 Ahmed is a Mariahilfer-en, akkor sem fogod belátni, hogy nincs igazad... és én nem ítéllek el emiatt.
Ez kell a fajtádnak, mert ha már az az hazugság sincs, hogy "itt minden akkor is rosszabb", akkor lényegében semmid sem marad.

Nekem is sok homokos ismerősöm van és egész addig, amíg nem azt tekintik létezésük legfőbb aspektusának, hogy milyen farkat szeretnek a szájukba venni, engem nem zavarnak. A szexualítását egyikünk sem viszi az utcára.
Onnantól fogva, hogy te kiviszed a sajátodat az utcára, nálam meg vagy lőve(és a jelek szerint sokmillió más polgártársamnál is).

De ceterum censeo, mind jól vagyunk épp ott, ahol vagyunk.
Iszom egy pohárka Hennessy-t az egészségedre és remélem, hogy mindketten így is maradunk, ahogy vagyunk.
süti beállítások módosítása